Fysiogym Enschede

Manuele Lympfdrainage

Door het volgen van nascholingscursussen kan de gediplomeerde sportmasseur meer kennis vergaren en vaardigheden aanleren om sporters, maar ook niet sporters, hierdoor ook beter te kunnen begeleiden.
De cursus Manuele Lymfdrainage is een nascholingscursus van de cursus Sportmassage, waar de sportmasseur de kennis en vaardigheden leert om met speciale technieken in een van te voren opgezette behandelwijze het lymfevocht versneld uit het weefsel te draineren. Als gevolg hiervan  wordt de weefseldruk en daardoor ook de zwellingen verminderd, zal de bloedcirculatie verbeteren en daardoor ook de aan- en afvoer van zuurstof en voedingsstoffen aanzienlijk verbeteren.

Een lymfedrainage direct na een zware inspanning zal het herstel van de veneuze en lymfatische afvoer sneller herstellen, waardoor een sederende massage een dag later veel effectiever uitgevoerd zal kunnen worden.

 

Sporters, die direct na een zware inspanning een Manuele Lymfdrainage ondergaan, bevestigen dat het effect direct merkbaar is, het herstel sneller voelbaar is en de belasting veel vroeger weer kan worden opgevoerd. Hierdoor zullen ook de prestaties tijdens, en na de training kunnen verbeteren.

Manuele Lymfdrainage behandelingen kunnen na verwijzing van een arts ook zeer effectief worden  uitgevoerd door een sportmasseur bij een verstoorde vochthuishouding door bv. slecht herstelde botbreuken, insufficiënte bloed- of lymfvaten, lymfklierbeschadigingen of verwijderingen na bv. een borstamputatie. 

 

Veronderstelde basiskennis.

De leerling sportmasseur wordt tijdens de cursus Sportmassage geleerd om na een inspanning een sederende massage toe te passen om de afvoer in het veneuze systeem te verbeteren. Tijdens een zware inspanning  zal het veneuze systeem door de vorming van lactaat (melkzuur) in de venen de afvalstoffen in het bloed niet goed kunnen verwerken. Hierdoor zal een stagnatie ontstaan in het systeem, niet alleen in de afvoer, maar ook in de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen.

 

De cellen in het (spier)weefsel worden vanuit de capillairen gevoed. Hierdoor komt er vocht vanuit de bloedbaan in het weefsel, dat onder normale omstandigheden voor 90% weer zal terugvloeien in de bloedbaan. De resterende 10%, lymfe genaamd, blijft in het weefsel achter en wordt normaal gesproken afgevoerd door het lymfestelsel.

Bij zware inspanningen zal de afvoer van het weefselvocht d.m.v. de venen stagneren en het lymfesysteem overbelast raken, waardoor er teveel vocht in het weefsel achterblijft en de weefseldruk zal verhogen t.o.v. de bloeddruk.

Dit zal de aanvoer van voeding en zuurstof  naar de cellen vertragen, waardoor er een gevoel van moeheid in de extremiteiten ontstaat en de prestatie en het herstel daarvan negatief zal worden beïnvloedt.

Letsels, zoals contusies, luxaties, fracturen en rupturen gaan vaak gepaard met beschadigde vaten, waardoor er teveel vocht in het weefsel terecht komt. Er ontstaan zwellingen welke een verhoogde weefseldruk veroorzaken, die het herstel ernstig kunnen vertragen. 

 

Meer informatie over de cursuus, kunt u vragen via het contactformulier, of te bellen naar:

(053) 4773244

 

© by FysioWork | Webspace